dinsdag 25 november 2014

over houtvuurtjes..

De herfst is de tijd om te snoeien!
Tenminste dat heb ik bedacht, want de boom voor ons terras groeit boven het dak van het huis uit.
De ' gele trompetter' heeft steun gezocht bij de takken van de boom..en alles groeit door elkaar.
Het wordt echt een flinke warboel daar boven, dus kwam de zaag te voorschijn.
En na een middagje zagen, heb je dan niet alleen een geknotte boom (en heel veel licht op het terras..), maar ook een enorme berg takken..
Gelukkig mogen wij nog gewoon een fik maken op ons eigen terrein en niets ruikt lekkerder dan een houtvuur waar de afgeknipte takken van de rozemarijn mee knetteren!

Om de winter goed door te komen hebben wij ook hout nodig voor onze kachels en Jacques, onze houtman kwam met zijn tractor 2 kub brengen. Alle balkjes netjes op 30 cm gezaagd, zodat ze zo de kachel in kunnen.
 De aanhanger draait de grote stal in, de klep gaat omhoog en met donderend geraas komt het hout op de vloer terecht!
Okay, dat wordt een middagje hout stapelen....maar als het muurtje eenmaal is gemaakt, voel ik mij weer heel rijk. De winter kan beginnen..

6 opmerkingen:

Heleni van Til zei

Je zit er weer lekker warmpjes bij, met een werkje...met een kop thee...met een mooi muziekje...misschien wel een dik pak sneeuw.
Ik zie het helemaal voor me, heerlijk!
Fijne tijd.

Auckje van der Leij zei

Hi Betty, zo te zien bewaren jullie het hout binnen? Geen angst voor beesten zoals boktorren en andere griezels? Heerlijk hè, dat fikkie stoken. Tussen half oktober en half april mogen wij ook zooi verbranden in de Dordogne. Wij zagen wel zelf en het hout voor de open haard moet tenminste drie jaar drogen. De bewoners (18 personen) van ons gehucht hebben allemaal een centrale verwarming die op houtkachels werkt. Je kunt je voorstellen dat er eindeloze rijen houtstapels in het bos in de omgeving staan.

betty prins zei

Ja Auckje, bij ons overal ook muren van hout voor de cv's van de dorpsbewoners. Wij hebben maar een bescheoden muurtje, van gedroogd hout.

Liesbeth zei

Zalig zo'n houtkachel! Hier hebben we centrale verwarming en een open haard die we binnenkort zeker ook laten branden!

En nu uitkijken naar Kerstmis...

Fijne dag nog.

Liesbeth

Pippa's Hus zei

Dat is een hele klus maar als het eenmaal klaar is... Laat de winter maar komen! XX Esther

Monica zei

Het is wel een hele klus om het hout opgestapeld te krijgen, maar het aanzien geeft altijd zo'n tevreden gevoel van: zo, wij kunnen er weer tegen!